Friday, April 17, 2009

TEPUNG PELITA

Bahan A
180 gm tepung beras
7 helai daun pandan
sedikit kapur
½ sudu teh pewarna hijau
secukup gula pasir
secukup sampan daun pisang

Bahan B
90 gm tepung beras
1000 ml santan dari 1 biji kelapa parut putih
1 sudu teh garam

Cara Untuk Bahan A
Daun pandan ditumbuk halus dan dicampur dgn air untuk mendapatkan 1250 ml air pandan. Tapis. Masukkan tpg beras, kapur, pewarna hijau dan kacau lagi sehingga rata. Masak sehingga naik wap. Masukkan 1 sudu teh gula ke dalam sampan daun pisang, tuangkan adunan ¾ penuh dan kukus selama 20 minit. Setelah itu,tuangkan bahan B dan kukus lagi selama 7 minit. Bila sudah masak, angkat dan keluarkan dari kukusan. Buat lagi yang lain sehingga habis. Enak dimakan panas mahupun sejuk.

Cara Untuk Bahan B
Kacau rata semua Bahan B. Tapis dan masak di atas api sehingga naik wap saja.


*Sumber : Puan Aini Salim

No comments: