Friday, April 17, 2009

LELAYANG (LAYANG-LAYANG)

Bahan-Bahan
600 g tepung gandum, diayak
2 biji telur ayam
600 ml air panas suam
200 g gula pasir, dikisar halus
300 g tepung sagu, diayak
1 botol minyak kacang untuk menggoreng
sedikit garam
3 helai daun pandan

Cara
1. Pukul telur, garam dan air panas suam hingga kembang. Masukkan tepung dan ulilah hingga lembut. Biarkan ia selama 3 jam.

2. Canaikan sedikit adunan, agak nipis dan tidak terlalu tebal. Sapukan sedikit minyak kacang, rata-rata lalu ditaburkan pula tepung sagu rata-rata. Gulunglah adunan ini ketatketat.

3. Kemudian potong serong nipis-nipis gulungan mi. Buatlah begin sehingga semua adunan habis.

4. Panaskan minyak bersama-sama daun pandan. Gorenglah kuih ini hingga kuning dan Baring. Sejukkan.

5. Gaul gala pada kuih ini dan simpankan ia di dalam bekas yang kedap udara.


*sumber : Puan Hjh Asfiah

No comments: