Friday, April 17, 2009

AYAM MASAK PADANG

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (kira-kira 1½ kg) –dibersihkan
3 gelas santan pekat (diambil dari 1 biji kelapa)
¾ cawan minyak kelapa
4 ulas bawang merah utk tumis
6 helai daun limau purut
daun bawang- bahagian putihnya

Rempah2 Giling
2½ sudu makan ketumbar
8 btg lada merah
8 btg lada kering
6 hiris halia
2 hiris kunyit
4 biji buah keras digoreng
1 buku lengkuas (dititik)
1 btg serai
14 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi

Cara:

1. Tumis bawang yg dihiris tadi hingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah giling. Masak hingga keluar minyak, baru masukkan ½ cawan air. Masak lagi hingga keluar minyak dan bubuh air lagi.

2. Apabila keluar minyak, masukkan santan pekat. Biarkan hingga mendidih lalu masukkan garam dan ayam.

3. Masukkan daun bawang dan 2 biji air limau kasturi. Biarkan sebentar sehingga ayam empuk.

No comments: