Friday, April 17, 2009

OPOR NANGKA BERDAGING

Bahan-Bahan
500 gm nangka muda
300 gm kelapa (ambil ½ cawan jadikan kerisik, lebihnya jadikan 750 ml santan)
100 gm tetelan (rebus hingga empuk, simpan air rebusannya)

Bahan Rempah
½ sudu mkn ketumbar biji
¼ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih ………..semua disangai (A)

1 sudu mkn lada kisar
¼ sudu teh lada hitam ………… gaul dgn bahan kisar

¼ sm halia
1½ ulas bawang putih
5 ulas bawang putih
1½ btg serai
½ hiris lengkuas ………………kisar hingga halus (B)

¼ sudu teh kunyit
1 helai daun limau purut
1 helai daun salam
1 sudu mkn kelapa kerisik
½ sudu makan garam
¼ sm gula melaka
1 keping asam gelugur

Cara:
Nangka dipotong2, rebus hingga empuk, buang airnya dan toskan. Campurkan nangka yg telah dicelur dgn daging yg telah direbus empuk.
Daiging, air rebusan, nangka, rempah kisar (A & B) digaul rata. Masukkan santan dan dimasak. Setelah mendidih, masukkan kelapa kerisik, asam, garam, gula, daun salam dan daun limau purut. Masak hingga mendidih dan pekat kuahnya.

Utk Opor Nangka Ikan Kurau
Semua bahan sama hanya dikecualikan jintan manis, daun limau purut dan daging. Tambahannya ialah 50 gm ikan bilis kering (ditumbuk halus) dan 100 gm tulang ikan kurau kering (cuci bersih & bakar).

*Sumber : Buku Resipi Pesta Perut

No comments: