Friday, April 17, 2009

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK

BAHAN-BAHAN:
500 ml santan cair - dari ½ biji kelapa
600 gm siput sedut
250 ml santan pekat – dari ½ hiji kelapa
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit - disimpulkan
2 batang serai - dititik
4 batang keladi - dipotong 4 cm & direbus empuk
Garam & gula pasir secukup rasa

BAHAN (A) DIKISAR:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 biji cili padi
1 sm kunyit


CARA MEMBUAT:
1 Potong hujung siput dgn parang. Bersihkan dgn hampas kelapa dan dibilas dgn air paip.

2 Jerang santan cair, serai, siput dan Bahan A dgn api sederhana sehingga mendidih

3 Bila siput masak, tuangkan pati santan. Bubuh daun limau purut, daun kunyit, gula pasir, garam dan keladi.

4 Bila mendidih sekali lagi, tutupkan api.

2 comments:

Hashimah said...

Bila masak lemak siput sedut santannya selalu pecah walaupun santan pekat dimasukkan diakhir masakan. Ini menyebabkan gulai nampak tidak cantik. Untuk mengelakkan ianya terjadi selain membasuh siput dengan hampas kelapa, basuhlah siput dengan asam keping. Ini akan mengeluarkan lendir kotor dan santan tidak akan pecah. InsAllah. Saya selalu mencubanya

BR said...

Thanks Hashimah for the tips..