Friday, April 17, 2009

MEE KUAH UDANG

Bahan-Bahan:
1 kg mee kuing (celur)
300 gm tauge (celur)
2 gelas santan
1 botol sos tomato
1 cawan minyak
300 gm udang hidup
10 tangkai lada kering
2 btg lada merah
1 sudu besar rata ketumbar
½ sudu besar jintan putih
5 biji buah keras
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
1 btg serai
2 sm lengkuas
1 sudu besar belacan
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar
secukup air, air asam, garam dan gula

Cara:
Kisar ketumbar, jintan, buah keras, halia, kunyit, lengkuas, lada kering dan belacan. Udang direbus dan ambil kulitnya lalu digiling/kisar halus dan tapis dgn semangkuk air.
Panaskan minyak, tumis bawang besar hiris lalu masukkan bahan-bahan giling, cengkih dan pelaga. Tuang air, air asam, air udang, garam, gula dan biarkan mendidih sebelum masukkan santan, sos tomato dan udang. Masaklah hingga mendidih.
Utk menghias hidangan ini, anda bolehlah membubuh sedikit kucai, daun sup/bawang dan lada merah hiris, tahu goreng, telur rebus dan limau kasturi.

No comments: