Friday, April 17, 2009

SAMBAL GORENG JAWA

Bahan-Bahannya
3 keping Tempe
3 keping Tahu
200gm Kacang Panjang
300 gm Udang Buang Kulit
30 gm Daging Tetel (Rebus sampai empuk)
Udang dan Daging tetel tadi digoreng setengah masak

Bahan-Bahan untuk dihiris
1 Batang Serai
3 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
4 Batang Lada Merah
4 Batang Lada Hijau
1 sudu Besar Gula
1 Kotak Santan
Seketul Asam jawa diramas dengan air Belacan sedikit .
Garam secubit rasa
Minyak untuk menumis

Cara-Caranva
Tumis kesemua bahan hiris hingga bau aromanya. Masukkan Belacan dan Air Asam Jawa. Kacau hingga rata. Tuangkan Santan, Gula dan Garam. Masukkan Tempe, Tahu, Kacang Panjang, Udang dan Daging Tetel. Masak sampai mendidih

No comments: