Friday, April 17, 2009

KUIH JEPUN

Bahan-Bahannya
18 oz tepung gandum
2 oz mentega
5 oz gula
1 sudu besar yis segera
3 biji telur
18 oz santan pekat
1 sudu teh bicarbonate of soda
½ sudu teh garam
sedikit warna hijau (boleh juga gunakan jus pandan)

Cara-caranya
1. Masak santan sehingga mendidih.Sejukkan sebentar.
2. Pukul telur dan gula. Kemudian masukkan santan tadi.
3. Campurkan tepung dengan yis dan gaul rata, kemudian masukkan mentega, garam, bic of soda serta adunan telur tadi dan dipukul menggunakan kelajuan perlahan selama 5 minit.
4. Biarkan adunan itu naik barulah boleh dimasak seperti kuih jepun dan diisikan dengan inti kacang ditengahnya.

Bahan Untuk Inti
150 gm kacang merah (rebus hingga empuk)
150 gm gula , sedikit garam

(Dimasak seperti inti kuih pau)

1 comment:

Mimi~SimpleLady said...

salam BR,
Boleh saya tahu kuih ni jenis bakar ke kukus..?