Friday, April 17, 2009

BUBUR CENDIL

Bahan:
400 gm ubi kuning
100-200 gm tepung kanji (kekenyalannya sesuai selera)
½ sd teh garam

Kuah manis:
200 gm gula merah
30 gm gula pasir
750 ml airdaun pandan

Kuah santan:
250 ml santan kental (pekat)
¼ sd teh garam
daun pandan

Cara membuat:
Cuci ubi kemudian potong menjadi beberapa bahagian.Kukus sampai matang (masak).Kupas ubi, kemudian dlm keadaan masih panas segera haluskan.Campur ubi, tepung kanji dan garam sampai menjadi adonan yang dapat dipulung (dibentukkan).Bentuk sesuai selera, bulat atau lonjong.Sementara itu didihkan air, rebus bulatan cendil sampai matang (atau sehingga ianya timbul di permukaan air).Rebus kuah manis, kemudian saring (tapis). Masukkan bulatan cendil yang sudah mengapung kedalam kuah manis ini, sambil dimasak dengan api kecil.Rebus kuah santan sambil diaduk2.Tuang bulatan2 candil bersama kuah manisnya kedalam bekas. Hidangkan.

*Sumber : Internet (Indonesian Recipes)

No comments: