Friday, April 17, 2009

GANDUS

Bahan-bahan (A):
(Diayak bersama dan dijemur sebentar)
450 g tepung beras
150 g tepung gandum

1200 ml air sejuk
2 biji kelapa parut yang dibuang kulit arinya
sedikit garam
5 helai daun pandan, disiat-siat dan diikat
100 ml minyak kelapa

Cara
1. Gaul bahan-bahan A dengan air sejuk hingga rata.

2. Gaulkan sedikit garam dengan kelapa parut hingga rata. Campurkan ia bersama-sama tepung yang sudah digaul dengan air tadi, lalu digaul hingga rata.

3. Panaskan acuan kuih gandus, (jika tak ada, boleh juga digunakan acuan kuih bakar yang lain) sapu sedikit minyak kelapa dengan menggunakan daun pandan yang disiat-siat dan diikat tadi. Masukkan adunan ke dalamnya, tutup dan biarkan ia masak selama 15 minit.

*Kuih ini bolehlah dimakan dengan kuah mans umpamanya serawa dan juga kuah pedas.

*sumber : Puan Hjh Asfiah

No comments: