Friday, April 17, 2009

CHOCOLATE CHIFFON CAKE

Bahan-Bahan
½ cawan (60 gm) serbuk koko
¾ cawan (185 ml) air panas mendidih
1¾ cawan (210 gm) tepung Softasilk
1¾ cawan (420 gm) gula
1½ sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh garam halus
½ cawan (125 ml) minyak sayuran
7 biji telur (asingkan kuning dari putihnya)
2 sudu teh vanilla
½ sudu teh cream of tartar
Glis Cokelat (Chocolate Glaze)


Cara:
Serbuk koko dikacau bersama air panas hingga sebati dan licin. Sejukkan 20 minit. Gaul tepung, gula, bicarbonate of soda dan garam di dalam sebuah bekas. Buatkan lubang di tengah dan masukkan minyak, kuning telur, campuran koko/air tadi dan vanilla. Pukul dengan senduk sehingga sebati dan licin….. Bahan A

Di dalam sebuah bekas yg besar, pukul putih telur bersama cream of tartar dgn high speed sehingga pekat. Masukkan Bahan A sedikit demi sedikit dan kacau dengan perlahan sehingga sebati (fold in). Tuang ke dalam acuan kek chiffon.

Bakar di atas rak oven yg bawah sekali selama 60 hingga 65 minit. Terbalikkan acuan/loyang dan biarkan seingga kek sejuk. Keluarkan kek dari acuan dan sapukan ke atas kek dgn Glis Cokelat.


Glis Cokelat
1/3 cawan mentega
2 cawan gula serbuk
1½ sudu teh vanilla
2 oz unsweetened chocolate-cair dan sejukkan
2 – 4 sudu besar air panas

Cara:
Panaskan mentega di dalam periuk kecil sehingga cair. Masukkan gula serbuk, vanilla dan cokelat. Gaul rata. Kemudian masukkan air sesudu sesudu sehingga mendapat kepekatan yg diingini.

No comments: