Friday, April 17, 2009

APAM POTONG

Bahan-Bahan
500gm tepung gandum (diayak)
5 gm yeast kering
125 gm gula melaka (dihiris/kerik)
85 gm gula pasir
2 biji telur
3¼ cawan air
½ biji kelapa muda parut (buang kulit arinya)
sedikit gula tanjung (gula merah) – utk cecah
loyang bul (sapu dasar & keliling dgn minyak makan)

Cara:

1) Campurkan tepung gandum, yeast, gula melaka dan gula pasir. Gaul rata, lubangkan ditengah-
tengahnya.

2) Pecahkan dua biji telur, campur ke tepung. Tuangkan air sedikit demi sedikit, hingga habis.

3) Kacau perlahan-lahan sehingga gulanya hancur dan adunanya rata. Perapkan adunan selama satu jam setengah, sehingga is naik tiga suku mangkuk, dan berbuih. Jangan di tutup mangkuknya.

4) Panaskan kukusan dan loyang terlebih dahulu. Air kukusan mesti betul-betul panas.
Setelah satu jam setengah, kacau semula adunannya sehingga rata. Baru dicurah kedalam loyang yang panas. Tutup dengan foil.Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
Apabila sudah masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan.

5) Setelah sejuk potong dan sajikan dengan kelapa yang telah dikukus bersama daun pandan yang digunting-gunting dan gula tanjung.


*Sumber : Pn Katijah Zakaria

No comments: