Friday, April 17, 2009

ROLEK IKAN

Bahan-Bahan
1 ekor ikan tenggiri yang besar
1 biji kelapa parut, diperah 300 ml santan pekat
50 g serbuk lada putih
2 biji lada merah, dihiris bulat-bulat
3 batang daun sup, dihiris halus
3 batang daun bawang, dihiris halus garam secukup rasa

Bahan-bahan (A):
(Hiasan)
1 biji timun, dikupas, digarik dengan garfu dan dipotong bulat
1 biji tomato, dipotong membulat 1 ikat daun parsli
1 biji limau nipis, dibelah enam


Cara
1. Ikan disiang dan dicuci bersih-bersih. Kemudian kikiskan isinya, digiling atau ditumbuk hingga halus.

2. Gaulkan ikan dengan pati santan, lada merah, serbuk, lada putih, daun sup dan daun bawang berserta sedikit garam.

3. Siapkan loyang yang bersih, sapukan dengan sedikit minyak kacang. Isikan isi ikan yang berempah tadi, ratakan dan kukus hingga masak.

4. Apabila ikan masak, angkat dan hidangkan di dalam piring dan hiaskan dengan bahanbahan A mengikut kebijaksanaan puan-puan. Jika suka ikan ini boleh dihidangkan dengan tomato sos.


*sumber : Puan Hjh Asfiah

No comments: