Friday, April 17, 2009

SOON KWEY

Kulit:
320g tepung Tang Meng Fung
150g tepung kanji

750ml air
½ sudu teh garam
100ml minyak jagung
(masak sampai mendidih)

Inti:
1kg sengkuang }
180g lobak merah } dimayang
180g cendawan hitam
90g udang kering
6 biji bawang putih
1 sudu teh garam
6 sudu makan minyak
sedikit lada putih
10 biji bawang kecil

-Tumiskan bawang, udang, lada putih Berta taruhkan sedikit air.
Masukkan sengkuang, lobak, cendawan dan masaklah sampai kering.

Cara:
Masukkan tepung Tang Meng Fung dan kanji dalam mangkuk pemukul. Tuangkan air panas mendidih ke adunan dipukul hingga merata. Adunan dicanai tipis, terap dengan acuan bulat (seperti membuat karipap). Taruh satu sudu makan inti ditengah-tengahnya dan ditutupkan. Kukus kuih selama 5-10 minit. Dimakan dengan sos cili.


*Sumber : Puan Zaiton Dahlan, Resipi Ceria keluarga

No comments: