Bahan-Bahan
50 g buah kurma cina
50 g buah kurma biasa
50 g kismis
50 g jeruk limau nipis
50 g jeruk belimbing buluh
50 g jeruk mangga
50 g bawang merah, dikupas
50 g lada merah, dibelah dua dan dibuang bijinya
50 g lada hijau, dibelah dua dan dibuang bijinya
250 ml cuka
2 sudu makan gula pasir
25 ml minyak kacang
garam secukup rasa
Bahan-bahan (A): (Digiling halus)
35 g rempah ikan
3 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara
1. Cuci buah-buahan dan toskan atau dijemur sebentar.
2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan A hingga berbau wangi. Masukkan cuka dan gula. Kacau rata-rata dan biarkan hingga mendidih. Rasalah garamnya.
3. Masukkan buah-buahan, kacau hingga mesra dan biarkan is mendidih lagi. Angkat dan sejukkan sebelum disimpan di dalam botol.
*sumber : Puan Hjh Asfiah
No comments:
Post a Comment